Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 powodów, dla których warto uprawiać własny organiczny ogród warzywny

Spróbuj odpowiedzieć na pytanie czy warto uprawiać własny ogród warzywny. Czy więcej jest plusów czy minusów? W ostatnich dziesięcioleciach nastąpiła zmiana w kierunku mechanizacji rolnictwa, które wykorzystuje pestycydy, dodatki, herbicydy, nawozy syntetyczne i techniki masowej produkcji. Wszystko to wyraźnie wpływa na zdrowie ludzkości, a wśród ludzi i zwierząt gwałtownie rozprzestrzeniają się nowe choroby.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowuje raporty pokazujące, w jaki sposób stosowanie chemikaliów i innych produktów w żywności, w połączeniu z zaangażowanymi procesami produkcyjnymi stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia.

Kiedy warto założyć własny organiczny ogród warzywny?

Jeżeli masz miejsce na kilka doniczek lub nawet mały kawałek ziemi, mądrą decyzją jest założenie własnego ekologicznego ogrodu warzywnego.

Dziś przedstawiam Wam siedem powodów, dla których warto to zrobić:

  1. W swoich warzywach nie będziesz miał żadnych dodatków. Badania stowarzyszeń żywności ekologicznej wykazały, że dodatki w naszej żywności mogą powodować choroby serca, osteoporozę, migreny i nadpobudliwość.
  2. Nie będą stosowane pestycydy ani nawozy syntetyczne. Te środki chemiczne stosowane są w celu uzyskania plonów przez cały czas, niezależnie od zarazy czy warunków atmosferycznych i wpływają na jakość warzyw. Poza tym pestycydy są zwykle trujące dla ludzi.
  3. Twoje warzywa nie będą modyfikowane genetycznie. Przy produkcji warzyw stosuje się antybiotyki, leki i hormony, aby warzywa rosły coraz większe. Jedną z konsekwencji tej praktyki są warzywa, które wyglądają tak samo i zazwyczaj są bez smaku. Poza tym kończymy konsumować hormony, które zostały użyte w warzywach, które stanowią potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia.
  4. Spożywanie własnych organicznych warzyw będzie dla Ciebie o wiele zdrowsze. Nie będą zawierać żadnego z wyżej wymienionych produktów ani chemikaliów i będą znacznie bardziej naturalne. Twoje zdrowie nie będzie zagrożone, ponieważ będziesz wiedział, że nic nie zostało dodane do twoich warzyw.
  5. Twoje własne organiczne warzywa będą znacznie smaczniejsze. Stosowanie pestycydów, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków sprawia, że ​​warzywa rosną nienaturalnie a wspomniane chemikalia odbierają im smak. Dzięki ekologicznym warzywom Twoje gotowanie będzie smaczniejsze, ponieważ smak warzyw będzie w pełni odczuwalny.
  6. Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne dla środowiska. Ponieważ nie użyjesz pestycydów ani innych równie szkodliwych produktów na warzywach, nie uszkodzisz gleby ani powietrza składnikami chemicznymi.
  7. Kiedy uprawiasz własne organiczne warzywa, przyczyniasz się do samowystarczalności i zrównoważonego rozwoju planety. Powstały małe społeczności, w których członkowie wymieniają się produktami, które rosną naturalnie, przyczyniając się w ten sposób do stworzenia przyjaznego i lepszego miejsca dla nas wszystkich.

Warto założyć własny ogród warzywny – organiczny

W końcu jedzenie produktów ekologicznych oznacza jedynie, że nie dodajemy do nich niczego, co nienaturalne.

Jak można się domyślić, dodatki, nawozy, pestycydy czy hormony nie są składnikami naturalnie uprawianej żywności.

Aby lepiej dbać o swoje zdrowie, uprawiaj własne organiczne warzywa –  wystarczy kilka doniczek lub mały kawałek ziemi.

artykuły online i kalkulatory na: wieszdoskonale.pl  © 2024. All Rights Reserved.