Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stewia – Prezent od natury

Stewia to krzew pochodzący z Paragwaju i Brazylii, używany przez rdzennych Indian Guarani od ponad 1500 lat. Guarani używali stewii jako naturalnego ziołowego słodzika do słodzenia ich gorzkich napojów, takich jak yerba, oraz do użytku medycznego w leczeniu cukrzycy i nadciśnienia.

Stewia nie podnosi prawidłowego poziomu glukozy we krwi

Stewia odżywia trzustkę, ale nie podnosi prawidłowego poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu jest bezpieczna dla diabetyków. Stewia obniża wysokie ciśnienie krwi, ale nie wpływa na normalne ciśnienie krwi.

Co zawiera stewia?

Stewia zawiera mnóstwo składników odżywczych i minerałów śladowych. Zioło nie zawiera również kalorii ani węglowodanów, a jego właściwości antybakteryjne pomagają zapobiegać próchnicy zębów. Stewia jest idealną naturalną alternatywą słodzika dla cukru i sztucznych słodzików, takich jak aspartam. Ponieważ zioło nie ma kalorii ani węglowodanów, działa jako świetny środek wspomagający odchudzanie i trawienie oraz pomaga zminimalizować apetyt na słodycze, tłuste potrawy i pomaga w uzależnieniu od tytoniu i alkoholu.

Stewia jest przydatna w leczeniu różnych problemów skórnych. Cały liść może pomóc zmiękczyć i napiąć skórę oraz wygładzić zmarszczki.

Stevia może być stosowana w przypadku trądziku, egzemy oraz owrzodzeń warg i jamy ustnej. Badania pokazują, że stewia zapobiega chorobom dziąseł i próchnicy.

W różnych produktach używa się zwykle ekstraktu stewii o wysokiej zawartości rebaudiozydu A.

Rebaudioside A to najsłodsza i najczystsza część liścia. Przepisy ze stewią zawierają sekcje dotyczące ciast, ciasteczek, chleba i napojów.

artykuły online i kalkulatory na: wieszdoskonale.pl  © 2024. All Rights Reserved.