Zdrowe gotowanie dla promiennego zdrowia
Zdrowe gotowanie pamiętamy z dzieciństwa. Kto nie może się oprzeć apetycznym obrazkom z książki kucharskiej, promującej zdrowe gotowanie? Któż nie pamięta zapachów z dzieciństwa, które unosiły się z kuchni na święta, a nawet w zwykłe, zwykłe dni? Przyprawy, pieczenie chleba, ciasteczka prosto z pieca – to wszystko wywołuje w większości z nas głęboką tęsknotę. Ponieważ jedzenie ma zagwarantowane miejsce w codziennym harmonogramie każdego dnia, tak samo robią ci, którzy je przygotowują. Stali się niekoronowanymi bogami i boginiami naszego życia.
Prawdziwe gotowanie to coś więcej niż otwieranie puszki z matowym zdjęciem zielonej fasolki z przodu czy wrzucanie obiadu z pokrytego woskiem pudełka do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Prawdziwym celem gotowania jest odżywianie tych cudownych ciał, w których żyjemy, aby mogły rosnąć i wyrażać witalność i siłę, aby były zdrowe i zdolne do pokonania drobnoustrojów środowiskowych i bakterii. Podsumowując jednym słowem, głównym celem gotowania jest zdrowie i zdrowe gotowanie!
Kiedy owoc lub warzywo dostarcza najwięcej wartości odżywczych?
Kiedy owoc lub warzywo (lub jakikolwiek wypiek) dostarcza nam najwięcej wartości odżywczych? Eksperci uważają, że żywność wyhodowana we własnym środowisku zazwyczaj zawiera najwięcej wartości odżywczych.
Świeżo zebrana żywność zapewnia maksymalną wartość odżywczą. Po kilku dniach przebywania owocu lub warzywa lub przetransportowania go na cały świat, wartość witamin i minerałów maleje.
Najlepszym sposobem „gotowania” owoców i warzyw ze względu na ich wartość zdrowotną jest spożywanie ich na surowo w sałatkach lub jako przekąskę. Gdy tylko zostanie zastosowane ciepło, duża ilość pożywienia zostaje zniszczona. Dobry kucharz potrafi przygotować piękny talerz z naturalnymi kolorami świeżo zebranych owoców i warzyw.
Genetycznie modyfikowana żywność przeniknęła do uprawy prawie wszystkich roślin. Ta procedura nie istniała aż do ostatniej dekady i pozostaje wysoce kontrowersyjna, ponieważ długofalowy wpływ na ludzi nigdy nie został przetestowany.
Pokrótce opisana, procedura ta polega na zakażaniu zdrowego nasiona lub ziarna różnymi bakteriami lub owadami w celu wydłużenia jego okresu przydatności do spożycia i sprawienia, aby wyglądało „ładnie” dla konsumenta długo po rozpuszczeniu się wartości odżywczych. Ma to nie tylko negatywny wpływ na zdrowie, ale pozostawia kucharzowi mniej niż pyszny produkt do podania.
Zdrowe gotowanie to przyjemność
Gotowanie z użyciem naturalnej żywności, która jest uprawiana ekologicznie (tzn. bez szkodliwych pestycydów i nawozów sztucznych) daje dzisiejszym dbającym o zdrowie kucharzom najlepszą szansę na delektowanie się czasem spędzonym na zakupach i w kuchni.
Ubijanie tortu marchewkowego, który zachwyci zarówno rodzinę, jak i przyjaciół (najlepiej upiecz dwa ciasta) lub przygotuj szybkie, ale pożywne śniadanie, aby organizm z radością podołał wyzwaniom dnia bez konieczności odurzania kawą lub kofeina, spraw, aby wyjście do kuchni stało się ulubioną częścią dnia! Zaprawdę, kucharz jest bogiem domostwa!