Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cukrzyca – Diabetycy nie powinni stosować diety wysokowęglowodanowej

Nowe badania oceniające wpływ diety bogatej w węglowodany i tłuszcze jednonienasycone wskazują, że u pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy byli narażeni na 14 tygodni diety bogatej w tłuszcze jednonienasycone, nieznacznie podnosi ciśnienie krwi w porównaniu z dietą bogatą w tłuszcze jednonienasycone.

Cukrzyca – dlaczego diabetycy nie powinni stosować diety wysokowęglowodanowej

Jedna dieta składała się z diety wysokowęglowodanowej składającej się z 55 procent kalorii w postaci węglowodanów, 30 procent w postaci tłuszczu i 10 procent w postaci tłuszczów jednonienasyconych.

Druga dieta składała się z diety o wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych, w której 40% kalorii pochodziło z węglowodanów, 45% z tłuszczów, a 25% z tłuszczów jednonienasyconych.

W badaniu porównano wpływ dwóch diet o tej samej kaloryczności u 42 pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy spożywali każdą dietę przez 6 tygodni, z około 1 tygodniem pomiędzy tymi dwoma okresami. Pacjenci ci zostali zaproszeni do kontynuacji drugiej diety przez kolejne 8 tygodni. Osiem z nich kontynuowało dietę z wysoką zawartością tłuszczów jednonienasyconych, a 13 kontynuowało dietę wysokowęglowodanową.

Wyniki uzyskane po pierwszych 6 tygodniach wykazały, że nie było znaczących różnic między obiema dietami w zakresie skurczowego lub rozkurczowego ciśnienia krwi, odpowiednio górnej i dolnej wartości przy standardowym odczycie lub częstości akcji serca.

Po 8-tygodniowym przedłużeniu rozkurczowe ciśnienie krwi było o 7 punktów wyższe niż pod koniec obu 6-tygodniowych faz, z powodu diety wysokowęglowodanowej, a skurczowe ciśnienie krwi było o 6 punktów wyższe, a tętno wyższe o 7 do 8 uderzeń na minutę.

Z drugiej strony, podczas 8-tygodniowego przedłużenia diety o wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych nastąpiło znaczne obniżenie częstości akcji serca w porównaniu z końcem początkowych 6-tygodniowych okresów. Nie było prawie żadnej statystycznej istotności pomiędzy skurczowym i rozkurczowym ciśnieniem krwi, które było o 3 do 4 punkty niższe po 14 tygodniach stosowania diety o wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych.

artykuły online i kalkulatory na: wieszdoskonale.pl  © 2024. All Rights Reserved.