Cukrzyca i insulina
Cukrzyca i insulina. Cukrzyca to stan, w którym organizm albo nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, albo niewłaściwie wykorzystuje insulinę. Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę, który jest niezbędny do transportu cukru z krwi do komórek w celu wykorzystania go jako energii.
Cukrzyca typu 2 pojawia się, gdy nasze ciała stają się niewrażliwe na insulinę i powodują, że poziom cukru we krwi traci równowagę. Z tego powodu chcemy zrobić wszystko, aby pozostać wrażliwym na insulinę. Kiedy jesteśmy wrażliwi na insulinę, nasze ciała znacznie lepiej przenoszą glukozę z krwi do komórek.
Wykazano, że różne zioła, pokarmy, witaminy i minerały promują wrażliwość na insulinę i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Siarczan wanadylu zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Gymnema sylvestre to dobrze znane zioło, które pomaga kontrolować poziom cukru we krwi poprzez kontrolowanie apetytu na cukier i odżywianie trzustki.
Cukrzyca i insulina – jaki wpływ mają ćwiczenia
Ćwiczenia również zwiększają wrażliwość na insulinę. Wiadomo, że osoby zaangażowane w lekkoatletykę wymagają mniej insuliny. Oprócz poprawy wrażliwości na insulinę ćwiczenia pomagają nam kontrolować wagę i redukować tkankę tłuszczową. Kontrola wagi jest bardzo ważnym aspektem w utrzymaniu wrażliwości na insulinę.
Kolejnym ważnym czynnikiem w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i wrażliwości na insulinę jest zdrowa dieta. Węglowodany złożone znajdujące się w większości warzyw, jabłek, zbóż i orzechów są wolno trawione. Spowolnienie procesu trawienia promuje zdrowy poziom cukru we krwi i pozwala uniknąć wzlotów i upadków związanych z przyjmowaniem cukrów rafinowanych.
Powinniśmy również unikać tłuszczów nasyconych. Zdrowe tłuszcze zawarte w rybach, oliwie z oliwek i siemieniu lnianym pomagają nam utrzymać wrażliwość na insulinę.
Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy i wynika z insulinooporności. Wykazano, że powyższe metody są niezwykle pomocne w utrzymaniu wrażliwości na insulinę, promowaniu obniżenia poziomu cukru we krwi i unikaniu powikłań związanych z cukrzycą.